Bonavan Tom Helenius Wiisteen kosteudenseurannasta:


”Nyt voin kohdistaa toimenpiteet oikeaan aikaan ja paikkaan”


Pohjois-Euroopan johtavan asuntorakennuttajan Bonavan vastaava työnjohtaja Tom Helenius on käyttänyt Wiisteen kosteusantureita vuodesta 2018 alkaen. Hänen mukaansa IoT-anturit ja pilvipalvelu Relia ovat tuoneet rakentamiseen uusia, konkreettisia hyötyjä.

Bonava käyttää Wiisteen antureita lattiavalujen kuivumisen seurannan lisäksi työmaan lämmön ja kosteuden olosuhdeseurannassa.

– Tiedämme nyt koko ajan, missä tilanteessa rakennus on. Näemme heti, kuinka kosteus alkaa laskea ja rakenteet kuivua. Selviämme pienemmällä lämmitysenergialla, kun esimerkiksi lisälämmityksen tarve voidaan rajata tarkasti, Tom Helenius kertoo.

Heleniuksen alkuperäinen tavoite vuonna 2018 oli löytää tarkempaa tietoa lattianpäällystystöiden aikatauluttamiseen. Yhtiö käytti ennen Wiisteen antureita nykyistä enemmän porareikämittauksia.

– Työmaan kannalta on mielekkäämpää kutsua porareikämittaaja paikalle, kun tiedossa on suurin piirtein, että alusrakenne täyttäisi materiaalin asennusvaatimukset. Näin porareikämittaajan käyntejä saadaan vähennettyä, Tom Helenius sanoo.

”Oleellista saada reaaliaikaista tietoa suoraan näytölle”


Wiisteen tuotteet kiinnostivat Tom Heleniusta vuonna 2018 osin siksi, että Wiiste oli nuori kotimainen yritys, jonka tarkoituksena oli osaltaan vakavasti ja ammattimaisesti kehittää rakentamisen laatua.


Bonava testasi ensimmäiseksi Wiisteen betonivaluun asennettavia SH1-antureita ja niiden jälkeen IoT-olosuhdeseuranta-antureita, jotka ovat nyt korvanneet lämpömittarit työskentelyolosuhteiden valvonnassa.

– Antureiden käyttöönoton tavoitteena oli myös saada tarkempaa tietoa työmaalla tehtävien kosteuden- ja olosuhdehallinnan toimenpiteiden vaikutuksista ja pystyä kohdentamaan näitä toimenpiteitä oikealle alueelle suunnilleen reaaliajassa.

– Olosuhteiden osalta oleellista oli myös tiedon saanti suoraan tietokoneen näytölle ilman, että tarvitsi mennä anturin luokse.

Helenius kiittää antureiden tuottaman datan selkeyttä. Se on auttanut esimerkiksi kesäaikana hallitsemaan sisävalmistusvaiheen märkien työvaiheiden synnyttämän kosteuden poistamisen tehostustoimia.

Olosuhdetietojen tarkastelu näytöltä päivittäinen rutiini

Rakennusten olosuhdetietojen tarkastelu on muodostunut Tom Heleniukselle päivittäiseksi rutiiniksi. IoT-olosuhdeantureiden tieto on ollut reaaliaikaista ja luotettavaa. Reagointiaika mahdollisesti tarvittaville toimille on lyhentynyt.


– Selkein etu on mahdollisuus tehdä tarkasti oikea-aikaisia toimenpiteitä. Talvella seuraan myös sitä, ettei rakennuksessa mennä ylilämmön puolelle. Lisäksi tulevien olosuhteiden ennustaminen onnistuu nyt käyttökokemuksen ja datan kartuttua.

Helenius kertoo, että pilvipalvelu Relian datagrafiikasta on helposti nähtävillä esimerkiksi se, minä päivinä tasoitetyöt alkoivat, sillä ne näkyvät heti kosteustuotossa. Tarkka visualisoitu fakta rakennustöiden vaiheista on yllättänyt jopa työmaan valvojan.

Olosuhdeantureita on käytetty myös kohteen viimeistely- ja luovutusvaiheessa.

– Voi sanoa, että antureiden käyttöaste on ollut hyvä koko rakennusprojektin ajan.

Viimeistelyvaiheen IoT-seurannalla optimoidaan pintamateriaalien olosuhteet


Haastatteluhetkellä Tom Heleniuksen työmaa oli jo tekniikan testaukseen ja viimeistelytöihin edennyt Espoossa sijaitseva, kolmen rakennuksen ja neljän asunto-osakeyhtiön kokonaisuus.

– IoT-olosuhdeanturit ovat tälläkin hetkellä hajautetusti sijoitettuna huoneistoissa ja kerroksissa antamassa tietoa jo lähes valmiiden huoneistojen ilman kosteudesta ja lämpötilasta.

– Näiden tietojen perusteella pystymme varsinkin talven kireämmillä pakkasjaksoilla arvioimaan, tarvitaanko huoneilmaa kosteuttavia toimia, jotta pintamateriaalien optimiolosuhteet säilyisivät. Samalla voimme tarkkailla säädettyjen huonelämpötilojen tasaisuutta.
Heleniuksen mukaan Wiisteen tuotteille on paikkansa Bonavan hankkeissa myös tulevaisuudessa.

– Wiisteen kanssa on ollut helppo toimia. Arvostan myös heidän innovatiivista kehitystyötään.

Bonava on Pohjois-Euroopan johtava asuntorakennuttaja. Luomme koteja ja naapurustoja, joissa ihmiset voivat nauttia parhaasta mahdollisesta elämänlaadusta. Olemme Euroopan ensimmäinen asuntokehittäjä, joka on saanut ilmastotavoitteilleen hyväksynnän Science Based Targets -aloitteelta. Toimimme Saksassa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Pietarissa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa 2100 ammattilaisen voimin. Liikevaihtomme vuonna 2020 oli noin 1,61 miljardia euroa. Bonava on listattu Nasdaq Tukholmassa.