Oulun Kosteustutkimus Oy Wiisteen betoniantureista:
”Kosteusdatan tarkkuudessa ei moittimista”
Oulun Kosteustutkimus Oy käyttää Wiisteen betonin kosteusantureita mm. kaupungin uudistuvan yliopistollisen sairaalan rakenteilla olevassa A-osassa. Yhtiön mukaan Wiisteen anturit ja pilvipalvelu vähentävät keskimääräisellä työmaalla porareikämittausten tarvetta 5–10 mittauskerran verran.
Oulun laaja sairaalauudistus valmistuu kokonaisuudessaan 2030-luvulla. Hankkeen mittaluokasta kertoo sen 1,61 miljardin euron budjetti.
Parhaillaan Wiisteen anturit ovat käytössä ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvan sairaalan uuden A-osan betonirakenteiden kosteudenseurannassa.
– Ydinsairaalassa seurataan kosteutta aktiivisesti ja pitkään. Kaikkien antureiden data käydään läpi 1–2 kertaa vuodessa. Sijainnit on merkitty Relian lisäksi nähtäville isoihin pohjakuvalakanoihin, kertoo rakenteiden kosteuden mittaaja ja AHA-asiantuntija Juha Yliniemi Oulun Kosteustutkimuksesta.
Oulun Kosteustutkimus on rakennusterveyden sertifioitu asiantuntija ja kosteusmittauksen erikoisosaaja.
Antureiden tarkkuutta verrattiin porareikä- ja näytepalamittauksiin
Yhtiössä tutustuttiin Wiisteen kosteusantureihin ensi kertaa jo vuonna 2014.
– Tuolloin SRV rakensi Oulun keskustaan uutta Mehiläisen sairaalarakennusta. Tieto uusista antureista tuli meille ensimmäistä kertaa työmaan vastaavalta mestarilta, joka oli kuullut huhupuheita Wiisteen ratkaisuista.
– Hän pyysi meitä selvittämään asiaa. Niin Mehiläisen urakasta tuli ensimmäinen työmaa, jossa käytimme Wiisteen betoniantureita.
Juha Yliniemi myöntää, että uusien antureiden tarkkuus epäilytti aluksi.
– Teimme silloin ja olemme tehneet myös jälkeenpäin paljon vertailevia mittauksia. Voin sanoa näiden kokemusten perusteella, että langattomien antureiden tarkkuudessa ei ole moittimista. Antureiden mittatarkkuus on hyvä. Se on usein porareikämittauksen ja näytepalamittauksen tuloksen välillä.
– Suhteellisessa kosteudessa löytyy äärimmäisen harvoin yli kahden prosenttiyksikön eroa porareikämittauksiin verrattuna. Jos näin on, on tarkasteltava kummankin mittauksen olosuhteita ja sitä, kumpi mittaustulos on itse asiassa oikeampi, Juha Yliniemi sanoo.
Kuva: Wiisteen betonin IoT-kosteusanturit asennettuna valuun. Antureiden paristojen käyttöikä jopa 10 vuotta. Sen jälkeen tulosten luku onnistuu käsilukijalla.
Hyöty: 5–10 porareikämittausta vähemmän työmaata kohden
– Wiisteen antureiden suurin hyöty meille on, että ne vähentävät selvästi turhia mittauskäyntejä. Märkien näytepalojen ottaminen jää väliin. Yhden työmaan kohdalla jää pois 5–10 porareikämittausta. Sitä kautta säästetään paljon aikaa, mikä mahdollistaa meille useamman kohteen hoitamisen.
Juha Yliniemi näkee, että manuaalisten mittausten vaihtuminen automaattiseen etäseurantaan ei ”syö yrityksen omaa leipää”.
– Saamme uudesta teknologiasta lisää kilpailukykyä ja myös lisää myyntiä. Kun työmaalla on Wiisteen antureita, siellä tarvitaan yleensä muitakin meidän palveluitamme.
”Etäkohteet järkevimpiä IoT-antureille”
Oulun Kosteustutkimus käyttää yhä paljon käsilukijalla kohteessa luettavia betoniantureita. Niiden ohella käytössä ovat olleet myös Wiisteen ohuet SH3-anturit, jotka soveltuvat kosteusmittaukseen esimerkiksi höyrysulun takaa tai vesieristeen alta.
Kuva: Wiisteen SH3-anturi.
Myös IoT-antureita käytetään.
– Etäkohteet ovat meidän näkökulmastamme järkevimpiä IoT-antureille, sillä etäseurannalla vältetään useampi pitkä ajomatka. Niitä onkin mennyt kohteisiin esimerkiksi Haapavedelle, Ylivieskaan ja Pudasjärvelle.
Yliniemi pitää Wiisteen antureita ja mittadatan käyttöliittymää Relia-pilvipalvelussa helppoina, kunhan asiaan malttaa hetken tutustua ajatuksen kanssa.
– Meillä on kohteita myös Pohjois- ja Etelä-Suomessa, ja olemme viime aikoina pitäneet monia Teams-koulutuksia Reliasta työmaiden vastaaville mestareille – siitä alkaen, kuinka tieto viedään antureista Reliaan.
Jo yli 1000 anturia eri betonirakenteissa
Yliniemen mielestä kokonaisuudessa on ensisijaisen tärkeää, että myös loppuasiakas ymmärtää, mitä mittaustulos tarkoittaa ja mitä toimenpiteitä tulosten perusteella on järkevä tehdä. Oulun Kosteustutkimuksen asiantuntemukselle on käyttöä johtopäätösten teossa.
Betonivaluun asennettavat anturit jäävät luonnollisesti kiinteästi paikalleen kiinteistön käytettäväksi jatkossakin. Juha Yliniemi arvioi, että Oulun Kosteustutkimuksen kohteisiin on tähän mennessä asennettu jo yli 1000 Wiisteen ”betonianturia”.
– Reliassa meillä on tällä hetkellä seurannassa 68 kohdetta, mutta kaikki kohteet eivät ole siellä. Useimmiten seuranta päättyy rakennuksen valmistuttua, mutta joissakin kohteissa dataa seurataan myöhemminkin.
– Muutama urakoitsija on halunnut tätä itse. Esimerkiksi NCC:n vastaava mestari pyysi kosteusdataa vuosi sen jälkeen, kun Muhoksen koulurakennuksen mattopinnat oli asennettu. Lopulta dataa seurattiin 3–4 vuotta.
Rakennekosteuden jälkiseuranta kasvussa
Juha Yliniemen mukaan Oulun Kosteustutkimus Oy:n ammattilaiset ovat ”melkoisia mittalaitefriiikkejä”. Wiisteen anturit ovat ansainneet paikkansa.
- Aika usein meille tarjotaan kaikenlaisia mittausratkaisuja, ja potentiaalisia niistä testaammekin. Meillä ei ole kuitenkaan ollut mitään syytä vaihtaa nykyisiä mittaratkaisuja muihin.
Yliniemen mukaan kiinnostus rakennusterveyttä kohtaan on kasvanut. Osana sitä rakennekosteuden jälkiseuranta on lisääntymässä.
- Suunta on oikea, mutta eteneminen on hidasta.
Uusi kuivausvaunu: 5000 m3 kuivaa ilmaa tunnissa
Oulun Kosteustutkimus kehittää tällä hetkellä vahvasti myös rakennuskohteiden kuivauspalveluaan. Yhtiön uusi kuivausvaunu on ratkaisu suurten uudiskohteiden kuivatukseen.
Tehoa riittää, sillä laite tuottaa 5000 kuutiometriä kuivaa ilmaa tunnissa.
Tarvittaessa ilmaa voidaan myös lämmittää, jos kaukolämpö tulee tontille. Parhaimmillaan lämmityksessä on saavutettu kustannussäästöä rakennusaikaisen lämmityksen osalle lähes 60 prosenttia.
Muullekin yhtiön osaamiselle on kysyntää. Tilauksia riittää Yliniemen mukaan jo nykytiedolla ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin.
Oulun Kosteustutkimus Oy on vuonna 1996 perustettu moniosaaja, joka tarjoaa pääosin rakennusliikkeille laajan valikoiman uudisrakentamisen palveluja: kosteusmittauksia, kosteuden hallintaa, kuivauksia ja lämmityksiä, tiiviysmittauksia, pölynhallintaa ja lämpökamerakuvauksia. Yritys keskittyy tarjonnassaan alan uusimpaan tietoon, ammattitaitoon ja laitteistoon. Oulun Kosteustutkimus Oy:ssä työskentelee yli 10 asiantuntijaa.